FOTO Noi imagini cu rămășițele balonului spion doborât de SUA. Ce fragmente „semnificative” au fost recuperate

de: Cătălina Burghelea
14 02. 2023

Marina americană a publicat fotografii cu operațiunea de recuperare a balonului chinezesc de spionaj, care a fost doborât, sâmbătă, de aviația SUA. Dispozitivul era mai înalt decât Statuia Libertății din New York și transporta echipamente de supraveghere de mărimea a două-trei autobuze școlare, susțin oficialii.

SUA au publicat imagini cu rămășițele balonului spion doborât

Update 14 februarie, ora 10.31. Armata americană a recuperat din Oceanul Atlantic senzori, piese electronice şi bucăţi din sistemul de antene al balonului de spionaj chinezesc doborât la începutul lunii februarie, a anunţat Pentagonul, potrivit The Guardian.

„Echipajele au recuperat resturi semnificative, inclusiv senzorii prioritari şi piese electronice, precum şi porţiuni mari ale structurii”, susține Departamentul Apărării. Totodată, a fost recuperată şi o porţiune de peste nouă metri din sistemul de antene.

Știrea inițială: SUA au recuperat primele resturi ale balonului de recunoaştere doborât recent, a anunțat un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restiturii lor Beijingului. Dirijabilul era mai înalt decât Statuia Libertății din New York și căra echipamente de supraveghere de mărimea a două-trei autobuze școlare, dezvăluie oficialii americani.

Comandamentul Forțelor Navale americane a postat mai multe fotografii pe Facebook cu resturile balonului de 60 de metri urcate într-o ambarcațiune. În descriere se spune că marinarii care au recuperat rămășițele făceau parte dintr-o echipă de specialiști în explozivi.

Cum se apără China

Beijingul a insistat că „balonul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza unei forțee majore”, fiind un „accident”. Dar prezența dispozitivului în spațiul aerian american a declanșat o criză diplomatică, secretarul de stat Antony Blinken anulând imediat o călătorie care ar fi trebuit să aibă loc în China, din cauza „actului iresponsabil”, notează BBC.

Potrivit SUA, primele resturi ale balonui chinezesc au fost recuperate și urmează să fie analizate. Echipele desfăşurate în largul coastelor Carolinei de Sud (sud-estul ţării) „au recuperat nişte resturi de la suprafaţa mării”, a precizat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Statelor Unite. „Condiţiile meteo” nu au permis până acum să se efectueze operaţiuni de recuperare subacvatice, a explicat el, adăugând că nu „intenţionează să restituie” Chinei rămășițele colectate.

Aparatul era mai înalt decât Statuia Libertății din New York

Deși preşedintele Joe Biden a fost criticat de opoziţia republicană pentru că a durat prea mult să doboare dispozitivul, Kirby a dat asigurări că această întârziere le-a oferit americanilor „o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi de a studia” balonul, aşteptând ca resturile să ofere informaţii suplimentare. Aparatul era mai înalt decât Statuia Libertății din New York și transporta echipamente de supraveghere de mărimea a două-trei autobuze școlare.

Ar fi survolat situri militare „sensibile”

Purtătorul de cuvânt a mai transmis că Statele Unite „au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor noastre militare sensibile” și că administraţia Biden „a contactat înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informaţii” despre survolările precedente.

Pentagonul a relatat că baloanele străine au survolat în trei rânduri, pentru scurte perioade, teritoriul american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi o dată, tot pentru puțin timp, la începutul mandatului Biden. Scandalul iscat de China a tensionat şi mai mult relaţiile şi aşa dificile dintre cele două puteri, determinând Washingtonul să anuleze o vizită prevăzută la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken.